Vårgrönt och öppettider

Hej Igen!
Nu kan man äntligen gå utanför dörren och höra  härligt fågelkvitter som bara är så rofyllt att lyssna på. Sitta i lä och i solen, bara njuta av livet. Det är något visst med våren. När det blir ljusgrönt i naturen. Snart brister alla knoppar ut. Den första ljusgröna färgen eller när bladen är som nyast då är naturen så vacker. Så många nyanser av grönt. Lite kul fakta om gröna färgen ;-)

Grönt: Står för balans, harmoni, vår, ungdom, hopp, glädje, nytt liv, dop och nattvard.I den muslimska världen betecknad grönt profeten Muhammed och hela den muslimska tron.Islams heliga färg är grönt står för respekt och vördnad.I väst: ”gå”, ”tänka grönt”, ekologisk odling och konsumtion.Konstigt nog symboliserar grönt sjukdom, ”grön i ansiktet”, avundsjukan och svartsjukans färg, speciellt gulgrönt och olivgrönt. Små konstigheter som små män från Mars från rymden och Hulken.

Nu gillar jag alla årstiderna. Sommar värme och sol. Höstens fina jordnära färger och så vintern med frosten på träden.....Tur vi har de fyra årstiderna att njuta av. Varje årstid har sin tjusning.

 
Jag har öppet i ateljén på fredag 3/5 från kl.10,00 till 17.00 och på lördag 4/5 kl. 10,00-14,00.
Kom gärna och se mina verk och mingla/ snacka/ prata  en stund. =)
 
 
Välkomna!!
 
Kram Jaana

 

Öppet

Hej!
Imorgon sitter jag och arbetar i ateljén mellan 10,00-15,00.
Jag vill gärna bli störd =) Det vill säg att DU är välkommen och mingla och se mina verk.
 
Kram Jaana

Paket och skrivarlust

Hej!
Nu är nog våren här, bara värmen vill komma. Ja, så då var vädret avklarat, nu vidare, inget mer svamel.
Jag har varit ute i ateljén och jobbat med både det ena och det andra.
Målat lite i olja. Plockat in mer saker som ska vara där inne. Ja, det är ett under hur jag kunnat ha allt inne i huset. Tur jag haft lite i friggeboden också. Nu när allt börjar komma in i ateljén så börjar det bli trångt ;-) Ha ha ha kan ni tänka er! Kanske får jag omorganisera efterhand så jag har det jag använder minst hamnar uppe på hyllorna längst upp. 
Tja det löser sig.
Jag har i flera dagar varit på jakt efter ett företag var jag kan beställa prisvärda omålade träsaker och efter ett tag hittade jag det! Stig Anderssons trä AB, stigstra.se. 

 
Jag beställde i måndags kväll och idag fick jag mina varor. Snabbt eller hur. Jättenöjd och glad som på julafton packade jag upp mina saker. Asade fram färg och började måla.
Jättekul att måla på olika saker. Utomhus kvastar blir så fina om man målar dem. Jag har nu grundat och de ska få något mönster på, troligen blommor eftersom jag är helt körd på det.
 
En duk har jag skissat också. Det ska bli en stor rosa ros på den. Jag längtar efter att få måla den .Hmm, det blir ju problem för jag vill måla så mycket just nu.....och jag jobbar torsdag och fredag. Helgen räddad =)
 
 
Min lilla brevlåda! Jag har inga talanger för att skriva och har aldrig trott att jag skulle skriva något själv. Fantasin är det ju inget fel på, men att skriva. Jag vänder bokstäver och ordföljden blir knasig och lustig ibland. Kanske mitt finska arv som visar sig, fast jag kan inte stava på finska och är "pappers svensk" som kan finska. Prata kan jag, fast min finska är torftig, eller gammal för den har inte utvecklats eftersom jag inte träffar på nya ord så ofta. Nu ska jag inte veckla in mig i finska språket, utan berätta om en kul grej.
Lena, min härliga Lena, har ikväll tipsat mig om att på Facebook finns det en sida som heter Litteraturmagazinet Skriv. Jag undersökte detta lite och kom med i deras test grupp för hur deras nya hemsida fungerar. Lite krångligt var det först, men sen fick de ihop det och jag kunde logga in. (Sidan är under uppbyggnad)
Vilken toppen sida!! Jisses vad mycket bra att läsa och lära sig av. Övningar för hur man kommer igång med skrivandet och så....
Berättelser om hur det har varit att ge ut en bok. Spännande läsning.
Detta kanske utvecklar min svenska om jag tränar lite. Jag är inte så bra på svänga med orden, men jag är ju förskollärare också så jag gillar barnböcker väldigt mycket. Har kanske förenklat mitt språk?
Kanske jag nu med hjälp av dessa övningar kan utvecklas och förhoppningsvis skriva något mera i framtiden. Kanske kan jag få kontakter där via sidan till illustrationsjobb? Vem vet! Sidan var jättebra ialla fall. 
Min historia om brevlådan är ju ganska så enkel och ni ska tro att Per (förlägaren i SPAM) hittade fel i den! Sjutton också, tänkte jag när han skickade tillbaka texten och påpekade mina "fel". Efter ett antal redigerande började jag bli trött på texten. Antar att det är vanligt. Jag har ingen erfarenhet av detta, men läste på Litteratur Magazinet Skrivs sida om en kvinnas berättelse hur det var att få ge ut en bok. Hon var emellanåt trött på sin text. Jag ska inte klaga! Jag har en kort berättelse/ saga och tur Per inte fick läsa den när jag höll på med den för då hade jag nog kört fast. Bara av alla felen. ;-)
Jag är tacksam för hans arbete, för ni ser ju sjäv mina missar när ni läser min blogg. Tro mig, jag läser igenom innan jag publicerar, men jag är "hemmablind". Jag "läser in" felen. Så det är bra det finns folk som är intresserade av svenskan så. =) Tack Per!! DU gjorde ett bra jobb.
Det är ju tack vare dig som jag har en bok, eller vi har en bok =)
Ja, det är inte lätt att skriva rätt alla gånger och kreativiteten ska inte dödas av stavfelen. Sådant kan man ta hand om sedan, eller hur? Folk jobbar faktiskt med sådant också, och får betalt, tror jag ;-)
Nog om skrivandet nu.
Jag ska visa er en liten olja som jag har målat . Tulpaner =)
 
 
Blommor igen, ja. Jag håller på med en bild på min sessa också. Jag tror inte den är klar än...måste titta på den lite till innan jag bestämmer mig.
 
 
Det är lite konstigt, men jag gillar att ta bild under processen och granska den där, man ser bilden lite annorlunda då. Jag kan inte förklara det men så känner jag. Eller så är det att jag kan titta på den när jag vill och fundera på lösningar...
 
Med våren kom det en liten pippi och satte sig på stakettet utanför ateljén. Hmm jag är ingen fågelkännare, men denna är tam och jag hoppas det är en turfågel.
 
Nu tror jag att det räcker för ikväll. Önskar dig en härlig kväll, det som är kvar av den. Vi är ju uppe olika länge och uppe olika tidigt. Det är dock lite varning på mig numera för jag vaknar alltid med solen, allra senast vid 7. Nu ska jag inte svamla om det utan säger helt enkelt god natt!
 
Tack för du tittade in här igen.
Välkommen tillbaka.
 
Kram Jaana
 
 

"Farmor" jobbar igen.

Hej!
Livet är bra underbart ibland. Måste få bara skriva om den största händelsen just nu. Jag har blivit farmor!! Till en underbar liten OLIVER. Så härligt få hålla mitt barnbarn och i sekunden kastas jag tillbaka i minnena till den stunden jag hade min älskade son så liten. Så underbart det var att hålla honom då, men det är som folk alltid sagt att barnbarn är livets efterrätt. Det ska bli underbart, härligt att få följa hans utveckling och få låna honom sedan vid tillfällen. 
Kan bara gratulera föräldrarna till världens underverk ;-). 
 
Förra helgen hade vi boksläppsparty med bokförlaget SPAM. Då hamnade jag i tidningen igen, både Kristianstadsbladet och Norra Skåne.
 
Det börjar gå upp för mig sakta att jag verkligen har gjort en egen bok. Jag har nog inte fattat hur stort det är. Känslan när jag skrev den var, en saga, så! Sparade den i datorn och så glömde jag bort den. Inget konstigt med det, inte. Tänk så många gånger jag fantiserar med barnen på förskolan om ditten och datten och inte skriver vi ner något. Ungefär så tänkte jag om Brevlådan också. Den fick ligga där i datorn, tills jag träffade Per och i det sammanhanget kom jag tänka på min Brevlåda.
Han läste den och tyckte tydligen den var värd att trycka, för nu är den ju verklig. Hmmm jag får nog suga på den karamellen och ta in det. Så himla spännande det varit. 
Per kan verkligen puffa en att vara kreativ. Ni vet ju hur jag skriver. Låter fingrarna gå över tangenterna och inte sjutton hamnar de rätt alla gånger. Tankarna flyger i förväg och fingrarna försöker hänga med. Han uppmuntrade mig att fortsätta skriva och tro det eller ej, men en liten historia har börjat komma till mig. Per har läst början på den och snäll som han är kommenterar han inte mina brister, utan att jag ska fortsätta....=)
 
Jag har fått in en massa saker i ateljén nu och börjat jobba igen. Underbart. Det doftar olja där inne.
 
Den här har jag börjat på idag. Ja, jag tröttnar inte på blommor. De är vackra och doftar härligt. Det är en sådan ljuvlig känsla att få måla, själavård. Man blir lycklig. Ja, jag blir det iaf.
Min radio i ateljén är lite si och så. Den är lite svår att få in på rätt kanal, men idag fick jag in den bra. Härligt med svängig glad musik i bakgrunden.
 
Radion ser gammal ut, men är inte det. Jag gillar den stilen =). Ser ni blommorna, de är från långfredagen! Så fina. Det är lite svalt där inne så de har verkligen stått länge. En del av blommorna är inne i huset, en del kvar i ateljén och den del står utanför.
 
De inspirerar mig =) Ingen har väl missat att jag gillar blommor.
 
En som inte gillar mig är min påbörjade tavla om apocalypsens fyra dödsryttare. Jag har som jag nämnt innan gjort den i akryl och i akvarell och jag vill gärna göra den i olja. De två tidigare är inte lika varandra. Nu vill jag göra den jag gjort i akryl i olja, men vi är inte alls överens. Jag blir nipprig på den! Idag har jag målat ner tavlan, "skitat ner den". Jag vill inte ha något vitt kvar på duken. Det är oftast lättare gå på en duk om den är "skitig". Nu ser den ut så här.
 
Den får torka till lite nu och så får vi se om jag fixar det. Kanske ska jag måla med "fel" hand så jag inte har några krav på mig.( Alltså med vänster hand, jag är högerhänt.) Det brukar vara befriande att göra så, men jag tvivlar, för jag vill vinna denna striden. Jag SKA göra den!
 
Det blir rörigt när man jobbar. Skönt slippa plocka undan det. 
 
Jag kommer att ha öppet i ateljén nu på lördag (20/4) mellan 10,00-13,00 om nån känner för att titta på mina verk och mingla lite. Du är VÄLKOMMEN!!
Troligen kommer jag måla då, så ni får ursäkta om jag är arbetskläd, men Du är välkommen.
Vägen utanför vårt går runt från Grödby till Ynde och är en härlig cykelrunda, bilrunda eller med motorcykel. Stanna gärna till här. Våren har ju kommit och naturen här ute är jättefin och kommer att bli finare ju längre våren kommer.
 
Tack för att Du tittade in här igen.
Välkommen tillbaka igen.
 
Kram Jaana
 
 
 
 
 
 
 

Mässa och upp packning.

Hej!
En ny vecka. I helgen har jag varit på Sommarlust i Kristianstad på hälsomässa. Det var välplanerat och med massor av besökare.
Jag vet inte om jag var på rätt plats, tror inte riktigt på det eller så förstår inte folk att skapande kan vara bra för hälsan. Jag är helt övertygad om det iaf. Kanske skulle jag skyltat med att skapande är själavård. Det var första gången jag deltog på en mässa, så är lite ringrostig på sådant. Jag som också är förskollärare vet att livet är livslångt lärande, lärde mig något av detta iaf.
Jag satt och myste, studerade folk, pratade med en del trevligt folk som var nyfikna på mig.  Jag hade som tur med mig virkenål och garn!! Ha ha ha, japp, jag satt och virkade, studerade folk och filosoferade över hur jag ska göra ev nästa gång när jag ska på mässa.
 
Färgerna är fel på bilden. Jag vet inte varför de blev så, men det är ljusgrönt, gult och ockra. Det blev några rutor i lördags, men det är jättebra, för det jag tänkt ha rutorna till behöver jag ha 55 st!! Hmm jag säger inget om när det ska vara klart, men jag jobbar på det.
Fast jag ska inte göra som jag gjort med mina raggsockar. Jag har börjat sticka raggsockar. Det var ett bra tag sen. Jag vill lära mig hur man gör, men jag gillar inte sticka så de ligger nu, för jag kommit till hälen och det är inte kul. Mamma säger att hon hinner dö innan jag får dom klara. (Hon ska visa mig hur man gör hälen) Jag brukar skoja med mamma om att jag  är lugn i det för mamma har inte tid och dö än, hon är för nyfiken för det.
Efter hälsomässan träffade jag några väldigt goda vänner och vi åt god mat på Ocean City. Därefter så såg vi musikalen Jesus Christ Superstar. Jag tyckte den var toppen. Jag har aldrig sett den innan. Maffigt!
 
I går hade jag en riktig slöedag. Vi var hos min stora förebild, Troels Kirk och såg hans mäterliga målningar. Vilken teknik han har. Otroligt.Jag kan stå och studera honom hur länge som helst.
Har du aldrig sett hans målningar så ta chansen och se dom. Ja, det är ju ett måste egentligen!!  Vilken mästare han är!! Ja, ni fattar jag är såld på hans målningar. Dessutom är han jättetrevlig.
För er som inte vet var ni hittar denna mästare så finns han på Kulturhuset No 13 i Näsum. Här är ett tittskåp han gjort. Bara kolla in vilka detaljer. Ni måste se det irl.
 
 
Idag, måndag började jag med att köra ut till stationen i Bromölla och tittade på det jag målat på stolpen i väntsalen. Jag hoppas det får vara ifred.  Det ska bli en utställning på stationen om fossiler och utstidsdjur.  I taket hänger ett stort djur, som jag tyvärr glömt vad det är och i väntasalen blir det montrar med information och fossiler. Jag har målat en tidslinje på en av stolparna.
 
 
Det var inte lätt att skriva på frihand på den och den är inte precis jämn heller, men jag fick dit det. En döskalle gjorde jag på den också, men det är konstigt för allt jag gör så ser det snällt ut.
 
Ni ska tro att jag blev nipprig när det gick upp för mig att Paulina lyckades ge kungen en Kenneth bok!! Hon är otrolig denna kvinna. Tänk er, våran Kenneth till lilla Estelle. Jag är stolt över dig, Paulina Bengtsson! Det ska vara du till det. Grattis! ( Kungen och drottnigen var i Olofström på besök)
Det var en liten parantes som jag bara var tvungen och nämna =)
 
Idag har jag varit ute i ateljén och börjat packa upp mina saker. Så mycket som ska upp. Försöker hitta platser som jag tror ska bli bra. Vi får se när jag börjat jobba på allvar om jag sen flyttar runt det.
 
 
Hyllor har kommit upp och mina konstböcker på plats. Behöver fixa bokstöd och sortera upp dem lite, men det hinner jag.
 
 
Mina älskade oljefärger <3. Ser ni så fina tulpanerna fortfarande är. De fick jag i påskas. Härligt när de står så länge. Alla mina blommor som jag fick i påskas står jättefint än.
 
 
Till och med ProMackersen har kommit ut i ateljén.
 
 
Det gamla skåpet ska kanske var så här.....Nu i alla fall.
 
Jag jobbar för att få i ordning så jag kan börja måla igen. Det kliar i fingrarna och det är ju snart påsk igen och då måste jag ha nya alster att visa ;-)
 
Snart kommer jag informera om när jag har prova på dagar och då kan du får anmäla dig om du är intresserad. Jag ska skynda mig och göra i ordning.
 
Nu har klockan hunnit bli kväller och imorgon är en ny dag.
Tack för att du tittade in här igen. 
Välkommen tillbaka.
 
Kram Jaana
 
 
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Påsken 2013

Hej!
Nu är alla påskägg uppätna och vi är tillbaka i vardagen igen. Så snabbt en så speciell helg går. När man har roligt går tiden fort.
Påskgodis åkte ner i magen mer än jag hade tänkt mig. Jag som lyckats vara utan godis från trettonhelgen =(. Nya tag igen.Kavla upp armarna och börja slåss mot sötsuget, fast jag måste erkänna att det är inte alls farligt. Jag ska nog klara det! Tror det mesta sitter i hjärnkontoret. Man måste bestämma sig bara.
 
Om jag summerar påsken så har den varit jättebra! Det har varit massor av folk hos mig i ateljén. Brukligt är att de närmast "sörjande" brukar offra sig och komma och titta på mina alster. 
Denna påsken har varit helt suverän. Massor av folk jag inte känner kom, folk hade läst om mig i tidningen, hamnat på min blogg, och min facebook sida.
Så trevligt! Folk var glada, hade härlig humor som de delade med sig av till varandra. Underbart TACK alla ni som trotsade påskens hemska väder i början och sen även alla ni som kom när vädret var bättre.
KORT OCH GOTT; TACK ALLA NI SOM KOM!!
 
Boken, Den fula brevlådan, fick flera nya hem. Så trevligt.
Om du som läser denna blogg har läst min lilla bok om brevlådan skulle jag bli jättetacksam om du vill skriva en lite recension om den. Du kan skicka den till mig via mail: bildjaana@hotmail.com
eller till Per Martinsson på bokförlaget SPAM: http://www.facebook.com/bokforlagetspam eller info@pemcon.se
 
 
Har du läst den för barn, skriv gärna vad barnen tyckte om den. Jag har ännu inte själv hunnit provläsa den för något barn.
Här är jag tillsammans med Per Martinsson från bokförlaget SPAM. Gå gärna in på hans hemsida. Där finner du många läsvärda böcker. www.pemcon.se
 
 
Som ni säkert redan fattat så har jag ibland lite knasiga ideér. Mattias hade så häligt, fula och ändå vackert sletna skor. Han fick svänga sina lurviga hit och dit och vara fotomodell, ja inte han men hans fötter! Sen till slut fick han ta av sig skon, visst är det vackert! En sleten sko och underbara blommor. Jag måste bara måla de fula skorna och blommorna också. Hur jag kombinerar det vet jag inte, men ev som på bilden.
Ja ja, jag vet. Lite knasigt men ack så roligt det kommer att bli. Längtar tills jag kan göra detta.
 
Jag har ett uppdrag jag ska utföra först innan jag kan kasta mig in i ateljén och börja jobba på allvar där inne. Sååå kul det ska bli.
 
Jag fick så många vackra blommor....passar jättebra till en som älskar måla blommor. Tack för alla dessa inspirerande blommor.
 
Här kommer en bild inne från ateljén
 
Jag lyckades verkligen få in en massa tavlor. Ideén med tavellister var toppen. Enkelt och flytta runt, så slapp jag spika och dona. 
Inne i ett av hörnen hade en tuff kille hittat in ;-) Lena Nilsson virkar så fina saker. Hon hade en del hos mig och visade dem. Som mössan på denna tuffing.
 
Oj, så stor han blev!! Tur han ser snäll ut.
 
Här ser du hennes underbara virkade kakor och bakelser.
 
Jag kan virka, men tror inte jag skulle ge mig på sådana pilliga saker. Tur hon vill och jag slipper =)
 
Hulda, Kenneth och Annie kom på besök. Jätteskönt tyckte Sally och kröp upp direkt och skulle gosa.
Kan intyga att ingen placerade henne där utan hon kröp ner själv intill dem . 
 
Annie och Hulda kollade verkligen in varje vrå i ateljén! Men var tog Kennth vägen?!
Åh där var han ju! Han kollade om jag hade sålt några av hans böcker. Glädjande kunde jag berätta att flera av hans böcker fick nya ägare också.
 
Är det nu så att du vill ha nån av Kennethböckerna, Paulinas manual som du ser brevid Kenneth, så kan du även köpa dem av mig.
Tack Paulina för dessa fina bilder du tog =)
Det tar på krafterna när man måste skälla på alla som kommer, hälsa och nosa. Det blev många kel med alla besökarna och är man liten får man ta igen sig lite på mattes arm och samla nya krafter.
 
Om du missade komma till min påskutställning är du välkommen hem och titta en annan gång. Slå en signal innan bara så är du välkommen. 
070-2474009
 
Nästa helg, den 6 april är jag på Sommarlust i Kristianstad på hälsomässa. Japp, att måla är bra för själen!!
Välkommen dit om du vill se lite av min konst eller mingla lite. Köpa boken, kanske?
 
Tack för du tog dig tid till en titt här igen.
Välkommen tillbaka.
Ha en trevlig kväll.
 
Jag håller tummarna för att våren kommer nu.
 
Kram Jaana